В наші дні новини стали частиною повсякденного життя, але велика кількість негативної інформації може викликати стрес, тривогу й навіть страх.

На сторінці Stylist поділилися рекомендаціями, як впоратися з цими емоціями та зберегти психічну рівновагу.

Читайте також: Наслідки війни для демографії та майбутнього України: виклики після перемоги

Як новини впливають на психіку

Безперервний доступ до телевізійних новин, соціальних мереж і онлайн-ресурсів дозволяє стежити за кожною важливою подією в реальному часі. Але постійний перегляд драматичних або травматичних подій може призвести до емоційного виснаження.

Коли ми бачимо сцени насилля або катастроф, лімбічна система мозку, яка відповідає за емоції та виявлення загроз, активується, вивільняючи гормони стресу — кортизол і адреналін. Це спричиняє реакції тривоги, страху та навіть безнадійності.

Емоційний захист: як захистити свою психіку

Встановіть межі у споживанні новин. Споживання новин можна обмежити, наприклад, встановивши блокувальники сайтів або відключивши сповіщення. Це дозволить уникнути емоційного перевантаження і допоможе краще контролювати час, витрачений на перегляд новин.

Доглядайте за собою. Догляд за собою через фізичну активність, творче хобі та прогулянки на природі сприяє емоційній стабільності. Ці заходи знижують рівень стресу і допомагають краще відчувати власне тіло, що позитивно позначається на психічному здоров’ї.

Фокусуйтеся на тому, що можете контролювати. Замість занурення в події, які важко змінити, варто зосередитися на власному житті та діях, що перебувають під вашим контролем. Це допомагає зменшити відчуття безсилля та тривоги.

Зосередьтеся на позитивному. Щоб зменшити негативний вплив новин, можна практикувати вдячність, ведучи щоденник або відзначаючи позитивні моменти у своєму дні. Це допомагає зосередитися на хороших речах і створити для себе простір емоційного захисту.

Заспокійливі практики та волонтерство. Підтримка ЗСУ, допомога постраждалим від війни дітям та людям, донати — все це може стати важливою частиною заспокійливого процесу. Це дає відчуття причетності та допомагає справлятися з емоційним тиском.

Чому важливо дбати про емоційне здоров’я

В часи глобальної кризи або воєнних дій відчуття стабільності й захищеності можуть значно підтримати ментальне здоров’я. Усвідомлюючи вплив новин, ми можемо зробити активні кроки, щоб зберегти внутрішній спокій і зменшити емоційний стрес, щоб мати сили для повсякденних завдань та підтримки близьких.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦