Польський політик Радослав Сікорський запропонував Німеччині переглянути систему надання соціальної допомоги для українських біженців, аргументуючи, що кошти на виплати краще надати безпосередньо Україні.

Така пропозиція обговорювалася під час його зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Сікорський в інтерв’ю польському каналу TVP Info сказав, що українські чоловіки могли б долучитися до захисту країни на фронті, тоді як жінки допомагали б у відновленні економіки.

Читайте також: Скільки коштує бюджету утримання одного мобілізованого на рік

Що запропонував Сікорський

На думку Сікорського, матеріальні виплати для біженців, які можуть досягати 1200 євро на місяць, створюють фінансовий стимул залишатися в Німеччині, тоді як громадяни могли б зробити внесок у відновлення України. Він запропонував, щоб Німеччина перенаправила ці кошти до України для підтримки її економіки.

Крім цього, польський політик запропонував ФРН позбавити біженців з України матеріальної допомоги зі словами: “Чоловіків – на фронт, жінок – відновлювати податкову базу”.

“Я запропонував йому, що соціальні виплати, які отримують українські біженці, які можуть становити до €1200 на місяць, було би краще надавати безпосередньо Україні”, – зазначив Сікорський.

Позиція Німеччини щодо пропозиції Польщі

Зі сторони Німеччини офіційної відповіді на заяву Сікорського ще не надходило, проте німецький міністр фінансів Крістіан Лінднер запропонував реформувати систему виплат українським біженцям. Він виступив з ідеєю знизити автоматичні виплати і стимулювати людей шукати роботу.

Наразі біженці з України мають право на грошову допомогу в розмірі до 563 євро на місяць, а також додаткові компенсації на житло, опалення та медичні послуги. За пропозицією Лінднера, кошти на житло виплачуватимуться за фіксованими ставками, а не на підставі фактичних витрат.

Українські біженці

Скільки українців наразі отримують тимчасовий захист в ЄС

Станом на серпень 2024 року статус тимчасового захисту в країнах ЄС мають понад 4,2 мільйона українців. Німеччина та Польща є найбільшими країнами-приймачами, зокрема, Німеччина надала захист більш ніж 1 мільйону українських біженців, а Польща – близько 975 тисячам.

Соціальна підтримка для українців у Польщі та Німеччині

У Польщі українським біженцям надають соціальну допомогу, проте з червня 2024 року були запроваджені певні обмеження. Наприклад, держава більше не компенсує витрати на проживання та харчування у приватних установах, але біженці можуть отримати допомогу у спеціальних центрах. Також з липня доступна програма підтримки для дітей на суму 800 злотих щомісяця.

З 2025 року Німеччина планує змінити умови надання соціальної допомоги для українців. Допомога може бути скорочена на 30%, якщо біженці відмовляться від запропонованої роботи. Але для тих, хто знайде роботу і пропрацює понад рік, передбачено одноразову виплату в розмірі 1000 євро.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦