Росія та Іран готуються організувати та підтримати насильницькі протести у США після президентських виборів у листопаді 2024 року.

Як повідомило інформаційне агентство AP з посиланням дані розвідки, основною метою цих дій є створення додаткових розколів у суспільстві, дискредитація результатів виборів та ускладнення процесу передачі влади новому президенту.

Читайте також: У ЄС заговорили про введення військ до України – Politico

Росія та Іран готують протести з насильством у США

У розсекреченій записці, опублікованій Офісом директора національної розвідки США, йдеться, що РФ та Іран можуть організовувати акції протесту або таємно підтримувати вже заплановані мітинги. Вони можуть фінансувати радикальні групи та стимулювати участь американських громадян у протестах для посилення напруженості в суспільстві.

Згідно з даними розвідки, раніше цього року російська військова розвідка вже намагалася завербувати американця для організації протестів у США, причому сам громадянин не підозрював про зв’язок з російськими агентами. Іран, своєю чергою, підозрюється в прихованій підтримці протестів проти американської політики щодо Ізраїлю під час війни в Газі, пропонуючи фінансову допомогу для поїздок на мітинги у Вашингтоні.

Експерти попереджають, що період після виборів до інавгурації нового президента є особливо вразливим для політичного насильства. У цей час Росія, Іран та Китай можуть скористатися слабкими місцями американської виборчої системи та використовувати дезінформацію для підриву довіри до результатів голосування. Це може включати поширення неправдивих повідомлень про вибори, економіку та інші важливі питання, що розколюють суспільство.

Росія, зокрема, має інтерес у перемозі Дональда Трампа, який позитивно відгукується про президента РФ Володимира Путіна та критикує НАТО. Водночас Іран раніше намагався підірвати кампанію Трампа через кібератаки та дезінформацію, намагаючись помститися за політичні рішення його адміністрації, зокрема вихід із ядерної угоди та вбивство іранського генерала Касема Сулеймані.

Китай також активно поширював дезінформацію у США, проте розвідка зазначає, що Пекін не виявляв намірів заохочувати насильство під час протестів і не підтримує жодного з кандидатів на виборах. Однак Росія, за словами чиновників, найімовірніше, продовжить дії щодо дестабілізації ситуації, незалежно від результатів виборів.

У минулому іноземні держави вже втручалися у виборчий процес у США, наприклад, у 2020 році, коли іранські хакери під виглядом ультраправих організацій розсилали погрози виборцям. Наразі американські виборчі дільниці вживають заходів безпеки, щоб захиститися від подібних загроз, зокрема встановлюючи куленепробивне скло та тривожні кнопки для працівників.

Іран, Росія та Китай відкидають усі звинувачення в причетності до втручання в політичні процеси у США. Представники країн наполягають на тому, що ці твердження є частиною зловмисних спекуляцій з боку американської влади.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦