Деякі фрази з радянських часів і досі впливають на наше життя, попри те, що ми цього не завжди усвідомлюємо. Вони формували ціле покоління людей, позбавлених впевненості та права на самовираження, що мало руйнівний вплив на їх самооцінку.

Як зазначає тренер з ораторської майстерності Ольга Мацьопа в Instagram, деякі з цих фраз досі можна почути від старших поколінь. Вона виділяє чотири найбільш шкідливі вислови, які продовжують негативно впливати на самооцінку людей.

Читайте також: 5 речей, які не можна робити у свій день народження

4 фрази з СРСР, які зруйнували впевненість і самооцінку багатьох людей

“Ти що, найрозумніший?”
Ця фраза часто використовувалася в радянських школах, щоб придушити ініціативу та творчість у дітей. Вона виховувала страх висловлювати власні ідеї та обмежувала розвиток індивідуальності.

“Сиди тихо, не висовуйся”
Такий вислів заохочував людей не виділятися серед інших і слідувати загальноприйнятим нормам, щоб уникнути проблем. Він формував страх перед лідерством і бажання залишатися «як усі».

“Мовчи, це не твоє діло!”
Ці слова заперечували право на власну думку і знецінювали висловлювання людини. Вони пригнічували будь-які спроби відстоювати свою позицію та обмежували розвиток конструктивної комунікації.

“У нас так не прийнято”
Ця фраза стала символом відмови від будь-яких змін. Вона блокувала ініціативу та розвиток як у побуті, так і на роботі, оскільки будь-які спроби щось змінити вважалися недоцільними.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦