У Молдові відбудеться другий тур президентських виборів, оскільки жоден з кандидатів не отримав понад 50% голосів у першому турі 20 жовтня.

Згідно з попередніми результатами Центральної виборчої комісії, чинна президентка Мая Санду, яка представляє проєвропейську партію “Дія та солідарність”, отримала 41,86% голосів після опрацювання 97,61% протоколів. Її опонент, проросійський кандидат Олександр Стояногло, що представляє Партію соціалістів, здобув 26,32% підтримки.

Читайте також: Президентські вибори у Молдові та референдум: усі подробиці

Результати першого туру виборів президента у Молдові

Мая Санду є фавориткою цих кандидатів і будує свою кампанію на темі євроінтеграції Молдови та підтримці України. Водночас, Стояногло, колишній генпрокурор, позиціонує себе як нове обличчя в політиці, обіцяючи підтримувати “зважену зовнішню політику” та налагоджувати співпрацю з Євросоюзом, Росією, США, Китаєм і іншими країнами.

У голосуванні взяли участь близько 1,6 мільйона громадян, що становить явку 52%. Більшість виборців були жінками (54,55%). Санду посіла перше місце серед 11 кандидатів, а Стояногло — друге. Це означає, що другий тур, який відбудеться через два тижні, вирішить остаточного переможця.

На тлі підрахунку голосів Санду заявила про можливі порушення під час виборів. Вона зазначила, що кримінальне угруповання планувало купити 300 тисяч голосів. Політикиня натякнула на можливу підтримку “іноземних сил”, проте конкретних звинувачень не висловила.

Також, паралельно з виборами, у Молдові відбувся референдум щодо внесення до Конституції змін про приєднання країни до Європейського Союзу. У додатковому бюлетені пропонували відповісти “Так” чи “Ні” на питання про бажання вступити до ЄС. За попередніми даними, опрацювавши понад 97,30%, 49,79% виборців підтримали ці зміни, а 50,21% проголосували проти.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦