Президентські вибори та конституційний референдум у Молдові, які відбулися 20 жовтня, стали важливою подією для країни.

Чинна президентка Мая Санду отримала 41,9% голосів, тому тепер вона змушена змагатися в другому турі проти проросійського кандидата Александра Стояногло, який набрав 26,3%. Стояногло, колишній генпрокурор і виходець із Гагаузії, відомий своєю проросійською риторикою та звинуваченнями в корупції.

Читайте також: США вже не заперечують щодо вступу України до НАТО – Le Monde

У Молдові відбулися президентські вибори разом із конституційним референдумом про вступ країни до ЄС

Паралельно з виборами відбувся референдум щодо вступу Молдови до ЄС. Попри надії на більшість на користь євроінтеграції, результати показали поляризацію суспільства: за ЄС проголосували трохи більше 50% виборців, тоді як решта висловилися проти змін до конституції. Росія активно намагалася вплинути на результати як виборів, так і референдуму, використовуючи пропаганду та підкуп голосів, що підтвердила президентка Санду.

Кампанія дезінформації та втручання Кремля були частиною стратегії, спрямованої на дестабілізацію Молдови. Влада країни звинувачує проросійські сили в організації заворушень і підготовці масових акцій протесту. Зокрема, було зафіксовано переведення мільйонів євро з Росії для фінансування дезінформації та спроб зірвати голосування.

Вибори й референдум показали, що боротьба за напрямок розвитку Молдови триває. Майбутнє країни залишається під питанням, адже Росія продовжує впливати на ситуацію в країні, прагнучи перешкодити її євроінтеграції. Попри все, президентка Санду налаштована продовжувати курс на ЄС, обіцяючи привести Молдову до членства до 2030 року.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦