Україні доведеться виконати нові вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) для подальшого отримання фінансової підтримки у 2024 році.

Наступний рік буде складнішим у цьому плані, оскільки передбачені додаткові заходи, які мають бути виконані в рамках економічної та фінансової політики. Про це йдеться на сайті організації.

Читайте також: Україна створила дрон, що може перехоплювати шахеди – The Telegraph

МВФ висунув нові вимоги для подальшої фінансової підтримки України

Згідно з оновленим меморандумом МВФ, Україна повинна до кінця 2024 року ухвалити кілька важливих законодавчих змін. Зокрема, це стосується перезавантаження Рахункової палати, забезпечення незалежності Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та формування повного складу наглядової ради “Укренерго”. Остання повинна складатися із семи членів, серед яких чотири мають бути незалежними, зокрема іноземцями.

Національний банк України до кінця жовтня має оцінити фінансові та операційні ризики для забезпечення стабільності та розробити плани дій на випадок форс-мажорних ситуацій.

МВФ також відтермінував виконання деяких раніше встановлених цілей. Так, аудит НАБУ перенесено на січень 2025 року, а зміни до Кримінального процесуального кодексу – на лютий 2025 року. Крім того, до кінця наступного року мають бути ухвалені поправки до Бюджетного кодексу, призначено нового голову Бюро економічної безпеки та затверджено методологію оцінки державних інвестицій.

Серед інших завдань — реєстрація законопроєкту про податкову звітність для онлайн-платформ до кінця квітня 2025 року та призначення керівника Державної митної служби до червня 2025 року.

Раніше МВФ завершив п’ятий перегляд програми розширеного фінансування для України, що дозволило виділити додаткові 1,1 мільярда доларів США для підтримки державного бюджету.

Попри стійке економічне зростання в першій половині 2024 року, МВФ попереджає про погіршення прогнозу на другу половину року та 2025 рік через тривалі російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру та непередбачувані наслідки війни.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦