Старі монети часів СРСР, які багато людей ще можуть знайти у себе вдома, рідко становлять велику цінність, але деякі екземпляри справді дороговартісні.

Попри поширену думку, що всі старовинні монети коштують дорого, це не завжди так. Більшість монет, які збереглися в українських сім’ях, є просто шматками металу і коштують мінімально. Як пояснив редактор сайту “Монети-Ягідки” Віталій Ткач в інтерв’ю для OBOZ.UA, нумізмати можуть придбати такі монети, але лише за символічну суму – близько 1 гривні, і лише за умови, що вони перебувають у хорошому стані. Якщо ж монета пошкоджена, іржава чи потемніла, її цінність значно знижується.

Читайте також: Наслідки війни для демографії та майбутнього України: виклики після перемоги

Які монети СРСР коштують дорого та їх шукають колекціонери

Однак є винятки: деякі монети, виготовлені зі срібла або золота, можуть коштувати дорого. Особливо цінними вважаються монети, викарбувані у період з 1947 по 1958 роки. Втім, знайти їх у вільному обігу практично неможливо.

Самостійно визначити справжню вартість монети важко, оскільки її цінність часто залежить від малопомітних деталей, які можуть виявити лише фахівці. Тому, якщо у вас є стара монета, найкраще звернутися до експертів, яких можна знайти в спеціалізованих групах або спільнотах у соцмережах. При цьому огляд зазвичай проводиться безкоштовно, оскільки більшість таких монет дійсно не мають великої вартості.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦