Українцям розповіли, з якими купюрами будуть проблеми

В Україні банки та обмінники можуть законно відмовити в прийманні доларів, якщо банкноти пошкоджені. Зокрема, не приймають купюри з порізами, зміною кольору, загнилі чи обпалені. У таких випадках їх можна здати на інкасо за окрему плату, інформує Нацбанк.

Неліквідні купюри

Втім, зім’яті або незначно забруднені банкноти повинні прийматися без проблем. Також установи не мають права обмежувати обмін через номінал чи рік випуску валюти. Якщо в хорошому стані, старі долари обов’язково повинні приймати.

Читайте також: Пенсія в Україні: 43% українців отримують менш як 100 доларів

НБУ рекомендує користуватися лише ліцензованими обмінниками для уникнення фальшивок. У легальних банках курс може бути менш вигідним, але ризики натрапити на підробку мінімальні.

Якщо купуєте валюту на великі суми (понад 400 тис. грн), необхідно заздалегідь замовити її в банку й підтвердити джерело доходу. Проблемні купюри іноді відправляють на експертизу, а у разі підтвердження фальшивки компенсація не передбачена.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦