Низка українців може платити за електрику на 50 відсотків менше

Українці з жовтня можуть скористатися можливістю сплачувати за електроенергію за пільговими тарифами, якщо відповідають певним умовам. Так, для споживачів з електричним опаленням діє знижений тариф – 2,64 грн за кВт-год на період з жовтня по квітень, але лише в межах 2000 кВт-год на місяць. Якщо ліміт перевищено, весь обсяг оплачується за загальною ставкою – 4,32 грн за кВт-год, пише OBOZ.UA.

Скільки платити за світло

комуналка субсидії пенсії

Окрім цього, споживачі можуть встановити багатозонний лічильник, щоб платити менше в певні години доби. З двозонним лічильником у нічний час (23:00 – 7:00) тариф становить 2,16 грн за кВт-год, а з тризонним – навіть 1,728 грн у цей же період. Однак вдень і у пікові години ставка вища – до 6,48 грн за кВт-год.

Читайте також: Що насамперед здорожчає внаслідок підняття податків

Щоб скористатися пільгами на електроопалення, потрібно мати в енергетичному паспорті будинку відповідну відмітку. Без цього навіть за наявності теплої підлоги або електричного котла пільги не надаються. У разі переходу на багатозонний облік, потрібно замовити та оплатити новий лічильник, що може окупитися за півтора року.

Чинний тариф на електроенергію (4,32 грн за кВт-год) залишається незмінним щонайменше до травня 2025 року. Подальше його коригування залежатиме від ситуації в енергосистемі та економіці країни, а також від вартості електроенергії на європейському ринку.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦