В “Укренерго” радять увечері не перевантажувати енергосистему

В «Укренерго» пояснили, чому українцям радять обмежити користування електроприладами ввечері. Громадян закликають перенести використання потужних електроприладів на денні години, коли сонячні електростанції (СЕС) працюють на піковій потужності. Це зумовлено зростанням частки сонячної енергогенерації в енергосистемі країни.

Після початку російської агресії відбулося масове встановлення сонячних панелей на дахах домогосподарств і підприємств. Таким чином, за сонячної погоди власники СЕС частково забезпечують свої потреби самостійно, що знижує загальне навантаження на енергосистему.

Стан енергосистеми в Україні

На роботу сонячних станцій впливають також погодні умови. У спекотні дні генерація зменшується на 5%, а в похмурі дні ефективність панелей може падати в кілька разів. Це спричиняє суттєві відмінності у продуктивності СЕС між літнім і зимовим періодами.

Вас також зацікавить: Чи зростуть тарифи на електроенергію в Україні: пояснення Yasno

Ремонт пошкоджених теплових і гідроелектростанцій після обстрілів триває, а з настанням холодів споживання електроенергії прогнозовано зросте. У зв’язку з цим «Укренерго» рекомендує використовувати електроприлади в години активної роботи СЕС – з 10:00 до 16:00.

Такі заходи допоможуть підтримувати стабільність енергосистеми та знизити ризик перевантажень у вечірній час.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦