Свято-Михайлівський собор у Черкасах перейшов до ПЦУ

У Черкасах сталася релігійна сутичка біля Свято-Михайлівського собору. Вранці 17 жовтня парафіяни Української Православної Церкви (УПЦ) захопили храм, який раніше належав Московському патріархату. Це рішення викликало обурення серед прихильників УПЦ МП, які своєю чергою штурмували собор.

Церковний скандал

За свідченнями очевидців, конфлікт супроводжувався силовим протистоянням, під час якого використовувалися сльозогінний газ та вогнегасники. Парафіяни УПЦ МП прорвали загородження і проникли на територію храму, витіснивши звідти представників нової громади.

Перехід Свято-Михайлівського собору до Православної церкви України (ПЦУ) викликав неоднозначну реакцію в суспільстві. Прихильники ПЦУ вітають це рішення як повернення храму до лона української церкви та стверджують про необхідність декомунізації релігійної сфери. Водночас, прихильники УПЦ МП вважають такі дії незаконними та засуджують насильницьке захоплення храмів.

Вас також зацікавить: Іконостас церкви Святого Юра відреставрували та освятили у Києві: фото

Нагадаємо, зранку 17 жовтня військовий капелан Володимир Педько повідомив, що відбулася зміна юрисдикції Свято-Михайлівського собору у Черкасах: тепер храм перейшов під опіку Православної церкви України. Собор набуде статусу гарнізонного.

На території храму планують створити центр патріотичного виховання, недільну школу та проводити навчання для військових капеланів. Капелан запрошує всіх охочих долучитися до життя парафії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦