Рішення ухвалили в межах нещодавніх коригувань американської стратегії для захисту Ізраїлю 

Міністр оборони США Ллойд Остін дав дозвіл на розгортання системи протиповітряної оборони THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) в Ізраїлі. Цей крок спрямований на посилення оборонних можливостей країни після атак Ірану, які відбулися у квітні та жовтні цього року, повідомила речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

Перша група військових разом із частиною обладнання вже прибула до Ізраїлю, а решта підрозділів з’являться найближчими днями. Пентагон прагне, щоб система THAAD стала повністю боєздатною в найкоротші терміни. За словами Сінгх, це рішення ухвалили в межах нещодавніх коригувань американської стратегії для захисту Ізраїлю та забезпечення безпеки громадян США в регіоні.

Раніше: Байден відправляє до Ізраїлю передову протиракетну систему та війська США

Системи ППО Terminal High Altitude Area Defense

ППО Patriot, західна зброя

На запитання, чому Ізраїль потребує системи THAAD саме зараз, Сінгх пояснила, що остання атака Ірану в жовтні була майже вдвічі масштабнішою, ніж квітнева. Вона включала використання безпілотників і крилатих ракет. Хоча США вже допомагають Ізраїлю знищувати ракети з моря, нова система забезпечить ефективний захист від загроз із землі.

Водночас у Пентагоні пояснили, чому аналогічну систему не розгортають у Європі для посилення захисту західних регіонів України. Як зазначила Сінгх, ситуації в Україні та Ізраїлі мають принципові відмінності, що впливає на рішення щодо надання військової допомоги.

“Це дві різні війни, різні регіони та різні зобов’язання США перед цими країнами”, – підсумувала речниця Пентагону. Вона також нагадала про зобов’язання президента США Джо Байдена підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, враховуючи специфічні потреби кожної країни.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦