“Газпром” на межі фінансового колапсу

Російський газовий гігант “Газпром” виставив на продаж кілька об’єктів елітної нерухомості, намагаючись покрити свої рекордні фінансові збитки. Серед майна, що продається, – готельний комплекс “Будинок прийомів “Богородське” в Новій Москві та п’ятизірковий готель “Марріот Цахкадзор” у Вірменії. Це рішення викликане глибокою економічною кризою в компанії після втрати ключових ринків.

Елітні активи й ціни продажу

Комплекс “Будинок прийомів “Богородське”, площею майже 13 тисяч квадратних метрів, виставлений на продаж за 833,9 мільйона рублів. Готель “Марріот Цахкадзор”, розташований на популярному гірськолижному курорті, оцінено у 1,7 мільярда рублів. Зниження вартості об’єктів свідчить про складнощі з пошуком покупців та втрату довіри до фінансової стійкості “Газпрому”.

Читайте також: В ISW пояснили, що стоїть за партнерством Росії і КНДР

Фінансовий колапс компанії

У 2023 році “Газпром” зазнав збитків на суму 629 мільярдів рублів, що стало рекордом для компанії за останні 25 років. Основні причини кризи – падіння виторгу на 27% та скорочення експорту газу. Сумарний борг компанії перевищив 6,65 трильйона рублів, що перевершує обсяг Фонду національного добробуту Росії.

Фінансовий колапс компанії

Ключовим фактором збитків стала втрата європейського ринку. Унаслідок політики Кремля, який використав газ як інструмент тиску, постачання в Європу впали до мінімуму з 1970-х років. У 2023 році компанія експортувала лише 69 мільярдів кубометрів газу, з них 28 мільярдів – до Європи, що стало найнижчим показником із 1985 року.

Виживання через розпродаж активів

Скорочення видобутку газу та втрата клієнтів змусили “Газпром” шукати способи утримати фінансову стабільність. Розпродаж активів став вимушеним кроком. Компанія вже розпочала продаж нерухомості в Москві та Підмосков’ї навесні 2023 року, проте цього виявилося недостатньо, і тепер “Газпром” продовжує реалізовувати елітні об’єкти, намагаючись уникнути колапсу.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦