За порушення накладається штраф від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн

В Україні посилюють механізм стягнення штрафів із військовозобов’язаних, які не отримують повістки від територіальних центрів комплектування (ТЦК).

До кінця 2024 року уряд планує надіслати близько 900 тисяч повісток. У разі відмови від отримання або ігнорування повідомлень на порушників накладатимуть штрафи від 17 до 25,5 тисяч гривень, пише ТСН.

Якщо військовозобов’язаний не сплатить штраф протягом 15 днів після вручення постанови (або після відхилення апеляції), Державна виконавча служба (ДВС) розпочне процедуру примусового стягнення коштів або майна. Виконання рішення буде регулюватися Законом України “Про виконавче провадження”.

Покарання ухилянтів

ТЦК можуть ініціювати накладення арешту на банківські рахунки або майно боржників. Якщо в порушника недостатньо коштів для сплати штрафу, виконавці звернуть стягнення на інші активи. За потреби майно можуть конфіскувати та виставити на примусовий продаж.

Раніше: Для українців змінять правила виїзду за кордон на авто

У разі спільного володіння майном з іншими особами, стягнення звертатиметься на частку порушника, яку визначатиме суд. Проте є обмеження: якщо сума штрафу менша за 20 мінімальних зарплат, на житло або земельну ділянку боржника арешт не накладатиметься.

Автоматизований арешт коштів також можливий завдяки інтеграції виконавчих органів із платіжними системами. У Мін’юсті зазначили, що виконавці мають право заблокувати кошти та цінності не лише в банках, але й на електронних рахунках чи у касах.

Водночас органи ДВС не ведуть окремої статистики за виконавчими провадженнями, пов’язаними з адміністративними штрафами від ТЦК. Це ускладнює аналіз стану виконання рішень за статтями 210 та 210-1 КУпАП, що стосуються порушень мобілізаційних вимог.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦