НАТО 14 жовтня розпочало двотижневі щорічні навчання під назвою Steadfast Noon, під час яких відпрацьовуватимуть сценарії, пов’язані з можливим використанням ядерної зброї для захисту країн-учасниць Альянсу.

У маневрах беруть участь близько 2 000 військовослужбовців, дислокованих на восьми авіабазах у Європі, а також понад 60 літаків, включаючи сучасні винищувачі, далекі бомбардувальники та літаки дозаправки. Про це повідомляє DW з посиланням на дані від штаб-квартири НАТО у Брюсселі.

Читайте також: Лідер КНДР готується до створення “ядерної наддержави”

Ядерні навчання НАТО – усі подробиці

Цьогоріч навчання проходять на авіабазах у Бельгії та Нідерландах, а також у повітряному просторі Великої Британії та Данії над Північним морем. Літаки 13 країн НАТО, включаючи Німеччину, беруть участь у цих масштабних маневрах.

Steadfast Noon не пов’язане безпосередньо з війною в Україні, наголошують в Альянсі, і жодна бойова зброя під час навчань використовуватись не буде. Однак, за даними експертів, одним із завдань може бути тренування з безпечного транспортування та встановлення американської ядерної зброї на винищувачі, що базується в Європі.

Хоча НАТО не розкриває деталі сценарію навчань, відомо, що програма Альянсу передбачає можливість використання американської ядерної зброї у надзвичайних ситуаціях, яка може перебувати на базах у таких країнах, як Італія, Туреччина, Бельгія, Нідерланди та Німеччина.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦