Це допоможе зменшити витрати на державний борг приблизно на 36%

Міжнародний валютний фонд ухвалив рішення знизити вартість обслуговування боргу для країн, що розвиваються, зокрема України. Це допоможе зменшити витрати на державний борг приблизно на 36%, що дозволить Києву заощадити близько 100 мільйонів доларів щороку. Про це повідомив генеральний директор Advanter Group Андрій Длігач у коментарі для Komersant.Info.

Раніше: Що насамперед здорожчає внаслідок підняття податків

МВФ оголосив, що з листопада 2024 року фонд скоротить комісії та збори (charges, surcharges і commitment fees) для країн, які потребують дешевших фінансових ресурсів. Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва зазначила, що мета таких заходів — підтримати держави у складній економічній ситуації та за умов високих світових процентних ставок.

Як МВФ допоможе Україні

«Наші країни-члени досягли згоди щодо важливих змін, що зменшать вартість кредитування та збережуть можливості фонду для допомоги тим, хто її потребує», — підкреслила Георгієва. Очікується, що це рішення скоротить кількість країн, які сплачують додаткові збори, з 20 до 13 до 2026 року.

Андрій Длігач зазначив, що завдяки цьому рішенню Україна зменшить боргове навантаження майже на 38%. Також країна платитиме на 30% менше за кожен долар кредиту, що знизить середню процентну ставку з 7% до менш ніж 5%. Це особливо важливо для України, яка потребує фінансової стабільності в умовах війни.

«Фонд МВФ ухвалив безпрецедентне рішення, зменшивши вартість своїх позик для України, попри складну ситуацію. Зазвичай це супроводжується вищими відсотковими ставками, але цього разу фонд продемонстрував свою готовність допомагати», — пояснив економіст.

На думку експертів, таке рішення відкриває нові можливості для оптимізації боргу України та створює сприятливі умови для економічного зростання. Це також є важливим сигналом для світової економічної спільноти, що МВФ готовий адаптувати свої інструменти для підтримки країн у кризових умовах.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦