Це другий випадок розміщення THAAD в історії

Вашингтон заявив про намір США розгорнути в Ізраїлі передову протиракетну систему THAAD та війська, що є кроком, спрямованим на посилення протиповітряної оборони Ізраїлю після недавніх ракетних атак з боку Ірану.

13 жовтня Пентагон підтвердив, що американські сили будуть відправлені до Ізраїлю для управління системою THAAD (система висотної оборони на термінальному етапі), однією з ключових частин протиракетної оборони США, повідомляє Reuters.

Складні умови на Близькому Сході

Цей крок спрямований на посилення захисту Ізраїлю, на який 1 жовтня було випущено понад 180 ракет Іраном. Президент США Джо Байден зазначив, що дії США пов’язані з необхідністю захисту Ізраїлю, проте він закликав країну до стриманості, щоб уникнути подальшої ескалації у регіоні.

Раніше: У Білому домі схвильовані через можливі телефонні дзвінки Трампа і Путіна

Нещодавно 11 жовтня ізраїльські сили обстріляли позиції ООН у Лівані, а в результаті удару по Бейруту загинули 22 людини. Напередодні в неділю Трамп оголосив про можливість початку третьої світової війни, з якою погодилися також і в Росії.

Розміщення американських військ в Ізраїлі — рідкісний випадок, за винятком вчень, оскільки Ізраїль має потужні власні військові сили. Однак посилення тиску з боку Ірану, а також підтримуваних ним угруповань, таких як Хезболла, змушує США зміцнити оборону Ізраїлю.

Раніше американські війська вже допомагали Ізраїлю у захисті від нападів, але не знаходилися на території країни постійно. Пентагон заявив, що THAAD був розгорнутий на півдні Ізраїлю для навчань у 2019 році, і це був останній і єдиний раз, коли він там був.

Система THAAD

Система THAAD, вироблена Lockheed Martin, вимагає близько 100 солдатів для роботи і призначена для перехоплення балістичних ракет середньої та проміжної дальності. За словами представника Пентагону Патріка Райдера, розгортання системи є частиною ширшого плану підтримки Ізраїлю.

Водночас міністр закордонних справ Ірану Аббас Аракчі попередив, що розміщення американських військ може наразити їхнє життя на небезпеку.

“Хоча останніми днями ми доклали величезних зусиль для стримування повномасштабної війни в нашому регіоні, я ясно заявляю, що у нас немає червоних ліній у захисті наших людей та інтересів”, – написав Аракчі в X.

Розміщення THAAD стане другим випадком розгортання цієї системи в Ізраїлі після навчання 2019 року. Представники США не повідомили, як швидко система буде розгорнута в Ізраїлі.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦