Активно гальмувався розвиток мовознавства 

Радянська влада активно впливала на українську мову, зокрема через заборону окремих слів. У редакції та видавництва в Україні до 1980-х років регулярно розсилали списки забороненої лексики. Цей контроль суттєво гальмував розвиток українського мовознавства і знищував культурну ідентичність, пише Liga.net.

Які слова намагалися знищити в СРСР

Процес українізації, який розпочався у 1920-х роках, тривав недовго. До 1930 року українська мова активно розвивалася, з’являлися нові словники та терміни. Проте вже на початку 1930-х років українізацію згорнули, запровадили нові правописні норми, що відрізнялися від попередніх, а багато українських слів було вилучено з ужитку.

Раніше: На перервах у школах заборонять спілкуватися російською

Одним із інструментів радянського контролю над мовою стали списки заборонених слів, які замінювалися на російські відповідники. Наприклад, слово “аркуш” заміняли на “лист”, “робітня” на “майстерня”, а “безнастанний” на “неперервний”. Словотворчі суфікси, що були характерні для української, також потрапляли під заборону.

Такий мовний тиск на українську тривав аж до 1980-х років, коли влада продовжувала викорінювати лексему, що відрізнялася від російських аналогів, намагаючись остаточно підкорити мову і культуру радянській системі.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦