Суддя Київського апеляційного суду підозрюється у незаконному збагаченні

Суддя Київського апеляційного суду Іван Рибак потрапив у центр уваги через можливі порушення при декларуванні свого майна. Розслідування виявило низку фактів, які свідчать про те, що суддя володіє елітною нерухомістю та дорогими автівками, не вказаними у його офіційних деклараціях. Про це стало відомо завдяки розслідуванню проєкту “Хапуга.ua”.

Іван Рибак: що показало розслідування

Суддя Рибак відомий своїми сумнівними рішеннями у резонансних справах, включно зі справами підозрюваних у корупції та фігурантів Майдану. Зокрема, його прізвище з’являється у базі даних “Миротворець”, де зазначено, що він брав участь у переслідуванні активістів Революції Гідності. Одним із таких випадків було звільнення під домашній арешт ексзаступника командира роти “Беркут” Дмитра Садовника, що згодом втік до Росії.

Раніше: СЗЧ Гнєзділова: реакція військових на “самоволку” та наслідки

Розслідувачі також виявили низку невідповідностей у декларації Рибака. Попри офіційну інформацію, що суддя проживає в невеликій квартирі в Києві, журналісти з’ясували, що його реальне місце проживання – значно більший будинок у передмісті. Крім того, на його родину зареєстровані земельні ділянки та ще кілька об’єктів нерухомості, які не були задекларовані.

Дружина судді Олена Рибак володіє кількома об’єктами нерухомості, зокрема квартирою в недобудованому житловому комплексі, яку також не було внесено до декларації. Крім того, сім’я придбала ділянки землі під Києвом, де будується новий будинок, але жодна з цих покупок не відображена у документах.

Окрім нерухомості, розслідувачі звернули увагу на автопарк родини Рибака. Суддя користується дорогим автомобілем Volkswagen Touareg, який був придбаний 2021 року, а попередня автівка дружини Toyota RAV4, яка офіційно зникла з декларації, тепер оформлена на їхнього сина. Однак фактично машиною продовжує користуватися сам суддя.

Неправдиве декларування майна може призвести до кримінальної відповідальності. Журналісти вже передали зібрані матеріали до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), яке має перевірити спосіб життя судді. Очікується, що розслідування також буде передано до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦