Україна опинилася під впливом масштабної пилової бурі, яка охопила значну частину країни. За даними Укргідрометцентру, причиною цього явища стала пилова буря в Каспійській низовині, пил з якої вітром переноситься на територію України.

Які регіони постраждали?

Найбільш постраждали від пилової бурі східні та південно-східні регіони країни: Полтавська, Дніпропетровська, Сумська, Харківська, Запорізька, Донецька, Луганська області. Також невелика кількість пилу досягла Черкаської та Кіровоградської областей.

Коли закінчиться пилова буря?

Синоптики прогнозують, що пилова буря триватиме до п’ятниці, 4 жовтня. Проте, протягом цього періоду ситуація буде змінюватися: періоди покращення якості повітря будуть чергуватися з періодами погіршення.

За темою: На українців чекає чергова аномалія: прогноз погоди на жовтень

Київ також під загрозою

На територію Київської області пил також потрапить, але в менших кількостях. Очікується, що найсильніше забруднення повітря буде спостерігатися 1 та 2 жовтня. Крім того, на якість повітря у Київській, Чернігівській та Сумській областях може вплинути переміщення оксиду вуглецю з-за меж України.

Чому виникла пилова буря?

Основною причиною пилової бурі стала суха погода і сильний вітер, який піднімає з поверхні землі велику кількість пилу. Додатково до цього, пил з Каспійської низовини переноситься вітром на значні відстані.

Які наслідки пилової бури?

Пилова буря може негативно вплинути на здоров’я людей, особливо у людей з алергією та захворюваннями дихальних шляхів. Також пил може пошкодити сільськогосподарські культури та транспорт.

Як захиститися від пилу?

Щоб захиститися від негативного впливу пилу, рекомендується:

  • Зменшити час перебування на відкритому повітрі.
  • Використовувати зволожувачі повітря в приміщеннях.
  • Частіше проводити вологе прибирання.
  • Носити маски, що захищають органи дихання.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦