Підхід передбачає спробу відвернути увагу громадськості від збільшення витрат на оборону

Попри офіційні заяви про пріоритетність соціальних програм, російський уряд готується до значного збільшення військових витрат у 2025 році. Про це свідчить новий звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Росія бреше про витрати на війну

Згідно з проєктом федерального бюджету Росії на 2025-2027 роки, витрати на оборону та безпеку суттєво зростуть. Цікаво, що одночасно з цим Кремль активно популяризує ідею збільшення соціальних виплат та покращення життя громадян.

За темою: Українці відвойовують позиції у Вовчанську – звіт ISW

Такий підхід викликає підозри експертів. Вони вважають, що таким чином російська влада намагається приховати від громадськості реальні масштаби військових витрат та спрямувати увагу на соціальні питання.

“Кабінет міністрів Росії у неділю, 29 вересня, схвалив проєкт федерального бюджету на 2025-2027 роки й до 1 жовтня подасть його в Державну думу РФ. Згідно з проєктом, федеральні доходи Росії 2025 року зростуть майже на 12% порівняно з 2024 роком, а частка не нафтогазових доходів у федеральному бюджеті зросте до 73%”, – зазначають аналітики ISW.

Однак, за даними ISW, у 2025 році Росія планує витратити близько 40% бюджету на національну оборону та внутрішню безпеку. Це перевищує сукупні витрати на освіту, охорону здоров’я, соціальну політику та федеральну економіку.

“Витрати на армію та інші військові структури зростуть на тлі геополітичної напруги та продовження участі у військових конфліктах. Водночас офіційні представники Кремля у своїх заявах наголошують переважно на запланованих витратах на соціальну сферу, уникаючи теми зростання військового бюджету”, – йдеться у повідомленні ISW.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦