Під час випробувань у Росії відбувся вибух міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 “Сармат”, яка вибухнула прямо у шахті.

За словами експертів, ймовірною причиною інциденту стали проблеми з рідинною силовою установкою, що підкреслює існуючі недоліки в російській збройовій промисловості. Про це повідомило видання Der Spiegel.

Читайте також: Блінкен пояснив американцям, чому США треба виділяти мільярди Україні

Що відомо про ракету “Сармат” та її невдалі випробування

Норвезькі сейсмологи з інституту Norsar не знайшли доказів потужного вибуху, але, згідно з дослідженням експерта Джорджа Барроса з Інституту вивчення війни, після невдалого запуску залишилася вирва діаметром близько 62 метрів.

Ракета “Сармат”, вагою понад 200 тонн, у шість разів важча і вдвічі довша (35 метрів) за американську ядерну ракету Minuteman III. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що “Сармат” може обійти сучасні системи протиракетної оборони завдяки передовим тактико-технічним характеристикам.

Однак, експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень Тімоті Райт заявив, що провал тесту виглядає як значна помилка, підкресливши, що випробування нових систем часто супроводжуються невдачами, але в цьому випадку проблема може бути серйозною. Він припустив, що головна причина невдачі полягає в недоліках рідинної силової установки, на яку Росія, схоже, має труднощі.

Європейський фахівець у сфері ракет Маркус Шиллер зазначив, що цей інцидент вкотре вказує на проблеми у російській військовій промисловості.

Крістіан Меллінг із Фонду Бертельсманна підкреслив, що невдале випробування шкодить іміджу Росії, а західні експерти навіть саркастично сприймають розробку “Сармата”. “Експерти тепер сміються з цієї ситуації”, – зауважив він.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦