Президент України Володимир Зеленський попередив про загрозу, що мільйони українців можуть залишитися без тепла взимку через атаки РФ на інфраструктуру.

Зеленський під час свого виступу на Генеральній Асамблеї ООН наголосив, що Росія цілеспрямовано атакує енергетичні об’єкти, знищуючи як теплорозподільчу, так і теплогенераційну інфраструктуру України. За його словами, ці дії Кремля спрямовані на те, щоб залишити українців без тепла в холодний період та частина стратегії Володимира Путіна. Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Читайте також: Зеленський: війну треба не заморожувати, а закінчувати

Росія продовжує обстрілювати Україну

З початку жовтня 2022 року Росія регулярно обстрілює критичні об’єкти української інфраструктури. Ці удари спричинили запровадження графіків відключення електроенергії та змусили Україну імпортувати електроенергію для покриття дефіциту.

Міністерство енергетики України повідомляє, що з моменту початку атак росіяни завдали понад тисячу ударів по енергетичних об’єктах країни. У 2023 році через російські атаки втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Обстріли України

За даними Міжнародного енергетичного агентства, найближча зима може стати найважчим випробуванням для енергосистеми України. Очікується, що під час холодів дефіцит в енергетичній системі може досягти 6 ГВт через руйнування інфраструктури та неможливість повністю компенсувати втрати.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦