Публічна заява військовослужбовця Сергія Гнєзділова про самовільне залишення частини (СЗЧ) викликала обурення серед багатьох українських військових.

Деякі військові розглядають його вчинок як зраду побратимів, що залишаються на передовій. Також обурення спричинило те, що медіа почали героїзувати подібний вчинок, попри те, що це є порушенням військових законів.

Читайте також: Український морпіх, який через тортури у полоні РФ втратив мову, знову заговорив

Лейтенант ЗСУ Масі Наєм вважає, що військові не повинні толерувати такі вчинки, як СЗЧ, оскільки існують випадки, коли через СЗЧ одних – інші підрозділи втрачали своїх побратимів.

Його думку підтримує і Максим Жорін, заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади та колишній командир полку “Азов”. Він наголошує, що дисципліна є основою будь-якої армії, і подібні випадки можуть сильно демотивувати інших бійців та провокувати їх до схожих дій.

Віктор Трегубов, військовий і громадський діяч, також звернув увагу на те, що СЗЧ Гнєзділова може спричинити хвилю протестних самовільних залишень частин серед мобілізованих бійців. Він спробував обговорити це з самим Гнєзділовим, але був заблокований. Трегубов зазначив, що Гнєзділов пішов у СЗЧ не з фронту, а після лікарняного, тривалий час перебуваючи в Києві, і навіть організовував фестиваль у Чорноморську, що ставить під сумнів його повну відданість військовим обов’язкам.

Журналістка Тетяна Даниленко також висловила критику, зазначивши, що медіа демонструють подвійні стандарти, коли героїзують дії “своїх”, замість об’єктивного висвітлення порушень закону. Вона підкреслила, що в 2014 році такі самі медіа вимагали суворого покарання для ветеранів і військових, які порушували закон, але тепер виправдовують подібні дії як акт громадянської непокори.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦