Опалювальний сезон, імовірно, буде важким

Цієї зими українців можуть очікувати значні відключення електроенергії, що триватимуть від 4 до 18 годин на добу, залежно від погодних умов і нових атак Росії на енергетичну інфраструктуру. За сприятливого сценарію, відключення можуть становити лише 4 години на день, тоді як у разі сильних морозів і руйнівних атак тривалість без світла може сягати до 18 годин. Точний сценарій розвитку подій наразі спрогнозувати важко, але громадянам вже рекомендують підготувати своє житло до можливих перебоїв.

Як будуть відключати світло взимку

За інформацією Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, попри заходи з відновлення пошкодженого енергетичного обладнання, дефіцит електроенергії взимку може досягти 30%. Це стосується періоду пікових навантажень, зокрема через сильні морози або додаткові атаки на електростанції. Важка ситуація, ймовірно, зберігатиметься в найбільших містах та регіонах із високою щільністю критичної інфраструктури, таких як Київ та Дніпропетровська область.

Енергетичні компанії та уряд уже готують різні варіанти розвитку подій. Один із ключових показників, що впливатимуть на відключення, – це температура повітря. Наприклад, у Києві в грудні 2023 року середня температура була близько нуля, і в таких умовах уникнути відключень неможливо. Сценарії передбачають обмеження, якщо температура знизиться до -15 градусів або нижче.

Раніше: Нардеп озвучив прогноз щодо відключень світла в Україні

Попри всі ризики, влада закликає населення не панікувати. Вживаються заходи для підготовки до опалювального сезону, зокрема щодо забезпечення котелень і насосів електроенергією. Населення також може вплинути на ситуацію, підготувавши свої оселі: зменшивши тепловтрати, утепливши вікна та двері, перевіривши роботу електроприладів і систем опалення.

Експерти радять встановити стабілізатори напруги та джерела безперебійного живлення, щоб захистити техніку від можливих стрибків напруги після відновлення електроживлення. У міських районах також триває підготовка до зими, зокрема із встановлення індивідуальних теплових пунктів та проведення утеплювальних робіт.

Хоча цей опалювальний сезон обіцяє бути важким, підготовка та заходи на рівні домогосподарств і міських служб допоможуть мінімізувати негативний вплив можливих перебоїв з електропостачанням.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦