Тепер вітають 1 жовтня

День захисників і захисниць України – це особливе свято для кожного українця, адже воно вшановує мужність і відвагу наших захисників, які боронять нашу країну.

Чому дата святкування змінилась?

До 2023 року День захисників України святкували 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці – покровительки козацтва. Однак, з переходом Української православної церкви та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар, дата святкування Покрови змістилася на 1 жовтня. Відповідно, і День захисників України тепер відзначається саме цього дня.

Читайте також: Що відомо про День захисників і захисниць України

Чому дата святкування змінилась?

У цей день вітають усіх, хто захищає Україну: військовослужбовців ЗСУ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, ветеранів, волонтерів, медиків, працівників оборонно-промислового комплексу та всіх, хто долучається до захисту нашої держави.

Чому 23 лютого не є святом в Україні?

Раніше в Україні святкували 23 лютого як День захисника Вітчизни, але після початку російської агресії у 2014 році це свято було скасовано. Це рішення було прийнято, оскільки 23 лютого пов’язаний з радянським минулим і не відповідає сучасним реаліям України. Натомість було обрано нову дату – 14 жовтня, а згодом перенесено на 1 жовтня, щоб вшанувати саме українських захисників.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦