Це слово має цікаве і досить конкретне значення

Багато хто з нас знає і любить народні пісні, проте не завжди замислюємося над глибиною їхнього значення. Візьмемо, наприклад, відому пісню “Ой, Марічко, чичері, розчеши мені кучері”. Чи задумувалися ви над тим, що ж таке “чичері”?

Що означає слово чичері

Виявляється, це слово має цікаве і досить конкретне значення, особливо в деяких регіонах України. Як розповіла автор і ведуча програми “Правильно українською” на “Радіо Трек” Ольга Багній, у Карпатах “чичері” – це синонім холодного поривчастого вітру. Тобто, звертаючись до Марічки з таким проханням, хлопець насправді просить її втихомирити негоду, яка розкуйовджує його волосся.

Також читайте: Хідник: що означає це слово в Україні

@sametak1064 А ви знаєте, що таке чичері? Ті, про які спіавається у пісні? #правильноукраїнською #мова #українськамова #українськийтікток ♬ original sound – Правильно українською

Цей факт додає пісні особливої поетичності, адже образ вітру, що розвіває коси, стає метафорою життєвих бурь, від яких ми шукаємо втіхи і заспокоєння.

Цікаво, що й сама Ольга Багній звернула увагу на правильний наголос у слові “кучері”. За її словами, літературна норма передбачає наголос на літеру “у”. Проте, як відомо, народна творчість має свої власні закони, і в піснях часто зустрічаються відхилення від загальноприйнятих норм.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦