Ціни на картоплю в Україні продовжують стрімко зростати, викликаючи занепокоєння серед споживачів та експертів ринку. За даними сайту “Мінфін”, середня вартість цього популярного продукту в супермаркетах на початку вересня досягла 21,83 грн за кілограм, а молода картопля подорожчала до 34,90 грн за кілограм. Підвищення цін також спостерігається на рожеву картоплю, яка коштує 29,90 грн за кілограм.

Що з цінами на картоплю в Україні

Виконавча директорка Української Асоціації Виробників Картоплі Ольга Самойліченко пояснює, що різке зростання цін обумовлене кількома факторами. По-перше, через тривалу посуху в Україні, яка тривала з початку серпня до середини вересня, врожайність картоплі знизилася на 20-30%. По-друге, сухий ґрунт ускладнив процес збирання врожаю для професійних виробників, що спричинило тимчасовий дефіцит картоплі на ринку, пише Комерсант Український.

Картопля, яка поросла

Прогнозувати подальші зміни цін на картоплю поки що складно, зазначає Самойліченко. Вона підкреслює, що остаточну вартість можна буде оцінити лише після завершення сезону збору врожаю. Наразі ситуацію на ринку може змінити погода — дощі можуть затримати копання, а ранні заморозки можуть взагалі зробити збирання врожаю неможливим.

Також читайте: В Україні стрімко дешевшає стратегічний продукт

Ще в серпні експерти прогнозували стабільну ціну на рівні 10-11 грн за кілограм, але через несприятливі погодні умови вона значно зросла. Самойліченко не виключає, що після початку масового збирання картоплі у західних регіонах країни ціна може дещо знизитися. Однак загалом очікується, що ціни залишатимуться на нинішньому високому рівні.

Водночас попри рекомендації запасатися картоплею на зиму, більшість українців не поспішають купувати цей продукт великими обсягами. За словами Самойліченко, молоде покоління все частіше віддає перевагу придбанню необхідної кількості картоплі в супермаркетах. Вплив на ринок має також осіння закупівля картоплі для державних потреб, яка становить близько 100 тисяч тонн на рік та сприяє зростанню попиту і цін.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦