Міноборони РФ вимагає нової мобілізації через втрати на фронті

Володимира Путіна закликають оголосити нову хвилю мобілізації, щоб компенсувати втрати російських військ в Україні. Міністерство оборони РФ наполягає на додатковому наборі військових, адже нинішні втрати на фронті перевищують можливості щодо їхнього поповнення. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела.

Путіна загнали у глухий кут

Путін, однак, поки що відхиляє цю пропозицію. Він заявив, що має намір використовувати лише тих, хто добровільно підписує контракти на службу. За словами джерел, російський диктатор розуміє, що примусова мобілізація може спричинити нові протести та дестабілізувати ситуацію всередині країни.

Раніше: Росія намагається збільшити армію: в ISW оцінили вплив війни на “реформи”

Втім, ситуація на фронті залишається критичною. Російські війська намагаються втримати свої позиції, зокрема й на підступах до Курської області, але хронічний брак особового складу ускладнює виконання поставлених цілей. Росії досі не вдалося провести великий контрнаступ і змусити українські війська відійти від кордонів, що змушує військове керівництво країни знову порушувати питання мобілізації.

Попередня мобілізація, яка відбулася восени 2022 року, викликала масові протести і втечу багатьох росіян за кордон. За її підсумками на фронт було відправлено 300 тисяч осіб, зокрема й тих, хто мав мінімальний або взагалі не мав військової підготовки. Нове посилення мобілізації може призвести до ще більшого обурення серед населення і, як наслідок, до політичних наслідків для Путіна.

На цьому тлі російські війська продовжують концентруватися у Курській області для захисту від можливого наступу Збройних сил України. У регіон перекинуто підрозділи 810-ї ОМБр, 155-ї ОМБр та 56-го полку ВДВ, які раніше брали участь у бойових діях на Запорізькому напрямку. Губернатор Курської області Олексій Смирнов повідомив про створення нових загонів для протидії українським силам.

Наростальні втрати й тиск на мобілізацію створюють додаткові ризики для Путіна, адже залучення до війни ще більшої кількості росіян може викликати значне незадоволення серед населення. На думку аналітиків, така ситуація ставить під загрозу стабільність режиму, оскільки мобілізація може порушити крихкий баланс у сприйнятті війни суспільством.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦