Фіксують й шахрайства з фальшивими зборами коштів на допомогу потерпілим 

У Польщі активізувалися мародери, які намагаються нажитися на людях, постраждалих від нещодавніх сильних повеней. Зловмисники не лише обкрадають тих, хто постраждав від стихії, але й самих рятувальників. Також фіксують випадки шахрайства з фальшивими зборами коштів на допомогу потерпілим.

Як повідомляє польське видання Onet.pl, з кімнати рятувальників WOPR, які тимчасово розміщуються у гуртожитку Вроцлавського економічного університету, викрали 1000 злотих та фотоапарат з об’єктивом загальною вартістю 20 000 злотих. Це викликає неабияке обурення у суспільстві, адже рятувальники виконують життєво важливу роботу в умовах стихійного лиха.

Нова біда прийшла після повені

Поліція також виявила 34 випадки фейкових зборів коштів для “допомоги” жертвам повені, а в соціальних мережах знайшли 21 акаунт, через які поширювали дезінформацію. Правоохоронці попереджають громадян бути пильними та перевіряти вірогідність зборів, щоб не стати жертвами шахраїв.

Раніше: Катастрофічна повінь зруйнувала польський курорт: фото

На тлі зростання кількості злочинів, правоохоронці посилюють патрулювання. Станом на 18 вересня зафіксували п’ять випадків мародерства, у яких затримали сімох осіб. Наступного дня поліція повідомила про ще дев’ять випадків і затримання трьох підозрюваних. Місцеве видання Wprost.pl пише, що у місті Льондек-Здруй ювелірний магазин пограбували у перший день повені, що викликало шок та гнів місцевих мешканців.

Заступник директора департаменту Міністерства оборони Польщі Цезарій Томчик запевнив, що всі злочинці будуть суворо покарані. Він нагадав, що за мародерство передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. Однак, страх перед мародерами все одно змушує багатьох людей відмовлятися від евакуації, щоб не втратити своє майно.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦