ЗСУ досягли тактичної перемоги, але не виконали головної мети

Російські війська активізували контрнаступальні дії у Курській області, тоді як Збройні сили України змушені переходити до оборонних позицій. Попри досягнення тактичних успіхів, головна мета операції для України, за даними Financial Times, залишається невиконаною – це відвернути російські сили від східного фронту.

Ситуація у Курській області

Згідно з повідомленнями, Росія розпочала контрнаступ 11 вересня, зокрема повернула під свій контроль близько 63 квадратних кілометрів території. Проте аналітичний ресурс Deepstate повідомляє, що українські війська продовжують просування на півночі. Водночас українські сили почали рідше використовувати резерви і більше зосереджуються на окопуванні для зміцнення позицій.

Читайте також: США ставлять умови для подальшої військової допомоги Україні

Експерт з Інституту досліджень зовнішньої політики Роб Лі зазначає, що українська армія взяла на себе нові довгострокові зобов’язання під час бойових дій у Курській області. Він підкреслює, що розширення фронту потребує постійного постачання й підкріплення, що може послабити оборонні позиції на інших напрямках. Лі також додав, що лісисті території наразі допомагають українським силам утримуватися, проте ця перевага може зникнути з настанням зими.

За словами експертів, ротаційні можливості України обмежені через необхідність відновлення людських ресурсів. Голова комітету Верховної Ради з питань оборони Олександр Завітневич зазначив, що мобілізація йде за планом, але знадобиться ще три місяці, щоб нові підрозділи змогли ефективно вплинути на бойові дії на фронті.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦