Вшанувати останній політ “Бджоляра” можна своїм підписом 

40-ва бригада тактичної авіації “Привид Києва” звернулася до українців із проханням підтримати петицію щодо присвоєння звання Героя України (посмертно) льотчику Валентину Коренчуку з позивним “Бджоляр”. Його подвиг полягав у знищенні російського Су-25 під час ближнього повітряного бою без застосування зброї, чим він врятував Київ від масованого бомбового удару.

Валентин Коренчук народився в Німеччині, в родині військовослужбовця, але більшу частину життя провів в Україні. Після закінчення школи в Чугуєві, він вступив до Харківського військового університету, а згодом — до Харківського інституту льотчиків. У 1998 році, після закінчення навчання, отримав призначення у 7-му бригаду тактичної авіації в Старокостянтинові.

У пам’ять про Валентина Коренчука

Повернувшись до армії у 2013 році, коли стало очевидним загострення ситуації навколо України, Коренчук приєднався до 40-ї бригади тактичної авіації “Привид Києва”. Уже в 2014 році він разом з побратимами почав виконувати бойові завдання на сході країни, зокрема здійснюючи повітряну розвідку і винищувальне прикриття важливих об’єктів, таких як Донецький аеропорт.

Протягом наступних років Валентин продовжував активно брати участь у бойових діях, підвищуючи свої навички льотчика. Водночас він захопився бджільництвом, за що отримав позивний “Бджоляр”. Цей позивний став відомим всьому світу після його героїчного бою в небі над Києвом у лютому 2022 року.

Під час масованої атаки Росії на початку повномасштабного вторгнення Коренчук зіткнувся з двома російськими Су-25. Разом зі своїм командиром він збив перший літак, а з другим вступив у так званий “собачий бій” — ближній повітряний маневрений бій. В умовах щільної забудови міста пілот не міг застосувати зброю, тому примусив ворога зробити фатальний маневр, внаслідок чого літак впав.

Українців закликали підтримати петицію

Цей безпрецедентний бій увійшов в історію української авіації. Авіаційна спільнота вважає, що Валентин Коренчук заслуговує на найвищу державну нагороду, а петиція на його честь вже зареєстрована на сайті Президента України. Люди можуть долучитися до вшанування героя, підтримавши її своїм голосом.

Раніше: Сестра Да Вінчі доєдналася до лав батальйону, який він очолював

Валентин Коренчук загинув 27 квітня 2024 року, під час чергового бойового вильоту. Обставини його смерті досліджує Державне бюро розслідувань. Льотчика поховали на Алеї Героїв на Лук’янівському кладовищі, залишивши його пам’ять у серцях рідних, побратимів та всіх українців.

Для того, аби підтримати петицію і вшанувати подвиг пілота, проголосуйте за цим посиланням

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦