Українські прізвища несуть у собі глибокий зміст і відображають якості, характер і походження родів.

Колись особливо сильні українці отримували прізвища, які підкреслювали їхню фізичну міць та силу. Козаки, наприклад, часто змінювали свої родові імена, вірячи, що це надасть їм хоробрості та захистить від ворогів. Про це йдеться у роботі “Сучасні українські прізвища” мовознавця Юрія Редька.

Читайте також: На дитячому майданчику в Києві жінка виявила небезпечну знахідку

Які прізвища давали лише наймогутнішим українцям

За словами Редька, деякі українські прізвища напряму вказують на фізичну силу або міцну статуру їхніх носіїв. Серед них: Дужий, Жилавий, Залізний, Міцний, Кремінь. Ці прізвища зазвичай належали людям із винятковою фізичною силою.

Є також прізвища, які вказували на міцну статуру чи огрядність, як-от: Дебелий, Здоровега, Важкий, Годований, Товстий, Грубий, Барило, Широкий.

Цікаво, що запорізькі козаки, які прибували на Січ, часто змінювали свої прізвища, щоб їх не могли повернути до панів або для набуття нових якостей, таких як непереможність. До таких прізвищ належать: Вернидуб, Вернигора, Вирвидуб, Завалинич, Убийвовк та інші.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦