Низка громадян не зможе вчасно отримувати виплати 

З 1 січня 2025 року в Україні набудуть чинності нові пенсійні правила, що були ухвалені ще у 2017 році. Це призведе до посилення вимог щодо пенсійного стажу, і частина українців не зможе вчасно вийти на пенсію у 60 років. Для отримання пенсії в цьому віці потрібно буде мати щонайменше 32 роки стажу замість 31 року, як це було раніше, пише OBOZ.UA.

Раніше: Пенсії в Україні зростуть на 570 гривень: кого це стосується і за яких умов

Протягом наступних років вимоги до пенсійного стажу продовжуватимуть зростати. З 2026 року для виходу на пенсію у 60 років необхідно буде мати вже 33 роки стажу, а з 2028-го — 35 років. Ті, хто не зможе виконати ці умови, будуть змушені працювати довше або виходити на пенсію пізніше.

деменція старі пенсіон лікар

Що чекає на пенсіонерів

Також підвищаться вимоги для виходу на пенсію в 63 роки. Якщо зараз для цього потрібно мати 21 рік стажу, то вже з 2025-го ця вимога зросте до 22 років, і так щороку до 2028-го, коли необхідний стаж становитиме 25 років.

Водночас мінімальна вимога для отримання пенсії залишиться незмінною — 15 років стажу. Проте ті, хто має лише цей мінімальний стаж, не зможуть вийти на пенсію раніше 65 років, якщо не наберуть достатньо стажу для отримання виплат у 60 чи 63 роки.

За останні три місяці середня пенсія в Україні зросла на 73 грн, досягнувши 5816 грн. За час повномасштабної війни пенсії в середньому збільшилися на 45,7%, що випереджає інфляцію, яка склала 35,5%.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦