З 2 вересня в Україні почала діяти нова програма “Національний кешбек”, яка дозволяє отримувати повернення коштів за придбання українських товарів.

Програма надає можливість отримати кешбек у розмірі 10% від вартості куплених товарів вітчизняного виробництва, зареєструвавшись через мобільний додаток “Дія”. Максимальна сума кешбеку, яку можна отримати протягом місяця, складає 3000 грн. Таке рішення ухвалили в Кабінеті міністрів.

Читайте також: В Україні стрімко здорожчав популярний літній продукт

Як працює програма Національного кешбеку

Програма “Національний кешбек” зараз охоплює 9 торгових мереж, іще близько 40 магазинів приєднуються в процесі тестування. Зараз кешбек поширюється на 38 тисяч товарів від 600 локальних виробників, включаючи харчі, ліки, одяг, побутову хімію, косметику, будівельні матеріали та інші товари українського виробництва.

Мінімальна сума кешбеку за місяць складає 2 грн, максимальна — 3000 грн. У Міністерстві економіки зазначають, що середня сума повернення буде приблизно 500 грн на людину, але цей показник може змінюватись в залежності від кількості виробників, які приєднаються до програми.

Протягом першого місяця програма працюватиме в режимі бета-тестування, а повноцінний запуск заплановано на 2 жовтня. До цього часу до програми продовжуватимуть приєднуватися нові торгові мережі та магазини, а також перевірятиметься робота технічних систем.

Національний кешбек

Як стати учасником програми

Щоб взяти участь у програмі, необхідно з 2 вересня оформити спеціальну картку, на яку держава буде перераховувати кошти. Картка може бути як віртуальною, так і фізичною. На момент запуску програми брали участь такі банки, як ПриватБанк, Сенс Банк, ПУМБ, А-Банк, “Глобус”, УкрСиббанк та Акордбанк, проте список банків буде розширюватися.

Крім того, необхідно надати згоду на передачу даних про транзакції з вибраних карток під час покупки товарів у магазинах, що приєдналися до програми. Цю згоду можна надати через банківський додаток або звернувшись до банку.

Далі слід оновити мобільний додаток “Дія”, знайти в розділі “Послуги” пункт “Національний кешбек” і зареєструвати свою спеціальну картку.

Як отримувати і використовувати кешбек

Щоб отримати кешбек, потрібно купувати товари українського виробництва, які беруть участь у програмі, в магазинах-партнерах. Перелік товарів, на які поширюється кешбек, буде опублікований на офіційному сайті держпрограми “Зроблено в Україні”. Оплатити покупку слід банківською карткою, для якої оформлено дозвіл на передачу даних.

Після цього на спеціальну картку буде зараховано 10% від вартості покупки. Важливо зазначити, що кешбек не поширюється на підакцизні товари, такі як пальне, тютюн та міцний алкоголь. Проте він діє на ліки українського виробництва, вина без додавання спирту та медові напої.

Зібрані кошти можна використовувати до 31 січня 2025 року. Нарахування за місяць будуть перераховуватися на картку до 20 числа наступного місяця, тобто кешбек за товари, придбані у вересні, надійде на рахунок до 20 жовтня.

Перевести кешбек в готівку не вдасться — його можна використати тільки для безготівкових розрахунків на такі послуги, як медицина, комунальні послуги, мобільний зв’язок, деякі види розваг (кіно, спорт, заклади харчування), квитки на транспорт, військові облігації та донати на ЗСУ.

Хто вже приєднався до програми

До участі в програмі вже приєдналися такі великі торгові мережі, як “АТБ”, “Сільпо”, “Новус”, “Варус” та “Ашан”. Проте кешбек зможуть отримати тільки ті покупці, які зареєструються в програмі, і тільки за товари від виробників, які беруть участь у “Національному кешбеку”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦