Передбачається реконструкція кварталів старого житлового фонду 

Україна готується до масштабної реновації старого житлового фонду. Як стало відомо, до кінця року до Верховної Ради можуть внести законопроєкт, який передбачає комплексну реконструкцію кварталів із застарілим житлом. Це стосується як типових “хрущовок”, так і будинків більш ранньої забудови, повідомляє “Мінфін”.

Розв’язання житлових проблем

Головна мета цього законодавчого акту – розв’язання проблеми застарілого житлового фонду, який знаходиться в незадовільному технічному стані. Законопроєкт передбачає кілька варіантів оновлення житла: реконструкцію, модернізацію або знесення з подальшим будівництвом нових будинків.

Раніше: В Україні стартувала програма “Національний кешбек”: як отримати до 3000 грн на місяць

Для власників житла у будинках, що підлягають реконструкції або знесенню, передбачено кілька варіантів компенсації. Зокрема, це може бути тимчасове поселення у маневреному фонді на період проведення робіт, надання постійного житла в новому будинку або грошова компенсація.

Рішення прийматиметься індивідуально

При цьому, рішення про реконструкцію, модернізацію або знесення кожного конкретного будинку прийматиметься індивідуально, з урахуванням технічного стану будівлі та результатів енергетичного аудиту. Важливо зазначити, що законопроєкт передбачає можливість примусового відчуження земельних ділянок для потреб реконструкції, якщо це визнано суспільно необхідним.

Олена Шуляк, голова Комітету ВР з питань організації державної влади, підкреслила важливість прозорого механізму реалізації цього законопроєкту, щоб уникнути зловживань з боку місцевої влади. Метою реформи є не лише оновлення житлового фонду, а й покращення якості життя українців та створення комфортних умов проживання.

Законодавча ініціатива щодо реновації житла є одним із ключових елементів нової житлової політики України, яка спрямована на модернізацію житлового сектору та підвищення енергоефективності будівель.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦