З 1 жовтня в Україні набирають чинності нові правила переказів коштів з картки на картку, запроваджені Національним банком України (НБУ).

Основна зміна стосується встановлення місячного ліміту на такі перекази, який становитиме 150 тисяч гривень. Спочатку планувалося обмежити суму до 100 тисяч гривень, проте після обговорення з фінансовими установами було вирішено збільшити цей ліміт. При цьому, обмеження на кількість операцій на місяць скасували, хоча деякі банки можуть вводити такі обмеження на свій розсуд.

Читайте також: Обмеження переказів НБУ з картки на картку: як обійти законно

Нові правила спрямовані на боротьбу з незаконними схемами, так званими “дропами”, коли карткові рахунки використовуються для відмивання грошей та інших нелегальних операцій. Нацбанк зазначив, що ці обмеження не торкнуться 98% банківських клієнтів, оскільки їхні перекази зазвичай не перевищують встановлену суму. Крім того, ліміт не поширюється на волонтерські рахунки та операції між власними рахунками клієнта, а також перекази, здійснені за реквізитами IBAN.

Правила переказу з картки на картку

Хто постраждає від обмежень НБУ?

Найбільше від нових правил можуть постраждати так звані “дропери” – особи, які продають свої карткові рахунки для використання в незаконних схемах, таких як онлайн-казино, продаж контрафактних товарів, наркотиків, зброї та шахрайства. Такі операції дозволяють відмивати значні суми грошей. За даними Кіберполіції, через ці схеми Україна щорічно втрачає мільярди гривень у вигляді несплачених податків.

Нацбанк та інші органи влади також планують ввести додаткові заходи для боротьби з незаконними фінансовими схемами. Серед них – збільшення штрафів для порушників платіжного законодавства, створення реєстру підозрілих операцій, посилення контролю за дотриманням законодавства фінансовими установами, а також введення правових норм для притягнення до відповідальності організаторів незаконних схем.

Додаткові заходи контролю над фінансовими операціями

НБУ анонсував, що в майбутньому можуть бути запроваджені додаткові заходи для посилення контролю над фінансовими операціями. Серед них – створення реєстру підозрілих клієнтів для банків, збільшення штрафів та введення кримінальної відповідальності для тих, хто продає свої карткові рахунки для використання в незаконних схемах.

Водночас банки вже зараз мають перевіряти підозрілі перекази, вимагати документи, що підтверджують легальність походження коштів, та блокувати рахунки у разі виявлення порушень. Клієнтам, які не мають сумнівних операцій, нововведення не повинні створити проблем.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦