Мобілізація жінок в Україні виключно добровільна, навіть медикинь

З 1 вересня 2024 року в Україні продовжиться мобілізація, відповідно до закону №10449, який набув чинності 18 травня. Цей закон, зокрема, торкається і жінок, що працюють у певних сферах. Основна увага приділяється жінкам-медикам, для яких обов’язкове взяття на військовий облік. Водночас жінки з інших професій можуть зареєструватися на облік добровільно.

Як і раніше, мобілізація жінок залишається виключно добровільною, навіть для медиків. Вони не можуть бути призвані до армії без своєї згоди. Однак, важливим нововведенням є можливість штрафування жінок-медиків, які не оновили свої дані у військових комісаріатах у період з 16 травня по 16 липня 2024 року. Штрафи становитимуть від 17 до 25 тисяч гривень, що дорівнює штрафам для чоловіків.

Раніше: Українці розповіли, чи хочуть об’єднатися з Росією

Мобілізація військо жінка
freepik.com

Жінки-добровольці, які бажають підписати військовий контракт, можуть зіткнутися з відмовами на підставі певних обставин. Серед них – наявність трьох дітей, виховання дитини з інвалідністю або прийомної дитини, опіка над інвалідами, статус матері-одиначки, студентство або бронювання на роботі. Це обмеження визначені для захисту вразливих категорій жінок.

Військовий облік для жінок є обов’язковим для представниць медичних спеціальностей, включаючи фізіотерапію, медичну та психологічну реабілітацію, громадське здоров’я, фармацевтику та інші суміжні професії. Проте, постановка на облік не означає автоматичну мобілізацію – це лише резерв для Генштабу.

Жінки-медики, які стоять на обліку, зберігають право на виїзд за кордон, що не стосується жінок-військових і держслужбовців, для яких така заборона залишається чинною. Це дозволяє медикам продовжувати роботу або навчання за межами країни, навіть під час мобілізації.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦