Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) забило на сполох щодо погіршення ситуації на Запорізькій АЕС. За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, недавній вибух безпілотника поблизу станції є ще одним свідченням зростання загрози ядерної безпеки.

Місце вибуху безпілотника розташоване занадто близько до критично важливих інфраструктурних об’єктів станції, таких як спринклерні ставки та єдина лінія електропередач 750 кВ. Хоча безпосередніх пошкоджень обладнання АЕС не зафіксовано, сам факт такої близькості вибуху до стратегічних об’єктів викликає глибоку стурбованість.

Раніше: В Україні планують добудувати Чигиринську АЕС

ЗАЕС

Варто зазначити, що це не перший випадок, коли ЗАЕС зазнає атак. За останній тиждень станція неодноразово потрапляла під обстріли, що призводило до пошкоджень інфраструктури та відключень електроенергії. Значна пожежа на одній із градирень станції на початку тижня також свідчить про підвищену небезпеку.

Генеральний директор МАГАТЕ закликав усі сторони конфлікту до максимальної стриманості та дотримання принципів ядерної безпеки. Він наголосив, що атомні електростанції не спроєктовані для того, щоб витримувати прямі військові атаки.

Подальша ескалація військових дій поблизу ЗАЕС може мати катастрофічні наслідки для всього регіону та світу в цілому. Тому міжнародна спільнота має вжити всіх можливих заходів для деескалації ситуації та забезпечення ядерної безпеки.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦