Лукашенко намагається відтягнути на себе увагу ЗСУ

Білорусь нарощує військову присутність на кордоні з Україною, зібравши близько 2000 солдатів. Однак, як зазначають експерти, це угруповання не є наступальним і, ймовірно, має іншу мету. За словами радника білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франка Вячорки, дії Олександра Лукашенка спрямовані на відволікання уваги українських Сил оборони.

Аналітики вважають, що такі дії є частиною плану, ініційованого Кремлем. Лукашенко отримав завдання створювати “активність” на кордоні, щоб змусити Україну перерозподілити свої війська. Нещодавно білоруський лідер під час інтерв’ю пообіцяв Володимиру Путіну, що стягне військові сили до українського кордону, що він і виконав.

Також читайте: Експерт дав невтішний прогноз для Кремля

Крім військових, до Гомельської області Білорусі перекинуто кілька гелікоптерів, а також розміщені реактивні системи залпового вогню “Полонез”. Ця зброя, на думку Вячорки, може становити певну загрозу для України, оскільки здатна завдавати ударів із білоруської території. Водночас кількість цих комплексів обмежена, і вони використовувалися лише в навчаннях, тому їхня ефективність у бойових умовах невідома.

Поки що рано робити висновки, чи вплинуть ці пересування на загальне розставлення сил у регіоні. Однак українські військові уважно спостерігають за ситуацією на білоруському кордоні.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦