Друковані версії документа роздали лише кільком співробітникам з нацбезпеки та Пентагону

У березні 2024 року президент США Джо Байден утвердив секретну ядерну стратегію, в яку вперше увійшло стримування розширення ядерного арсеналу Китаєм, пише The New York Times.

Глава держави наказав Збройним силам підготуватися до можливих «скоординованих ядерних зіткнень» із Росією, КНР та Північною Кореєю.

«Пентагон вважає, що протягом наступного десятиліття запаси Китаю конкуруватимуть за розміром та різноманітністю із запасами США та Росії», — пише газета.

Раніше: Китай закликали скористатися своїм впливом на Росію

За даними видання, стратегія є настільки секретним документом, що немає його електронних копій, а друковані роздали лише кільком співробітникам національної безпеки та командуванню Пентагону.

Ядерний стратег Массачусетського технологічного інституту, який служив у Пентагоні, Віпін Наранг припустив, що нова проблема полягає в «реальній можливості співпраці і навіть змові між нашими противниками, які мають ядерну зброю».

“Можливо, якось ми озирнемося назад і побачимо чверть століття після Холодної війни як ядерну перерву”, – сказав експерт.

Видання зазначає, що раніше американська ядерна стратегія була зосереджена в основному на «арсеналі Кремля» і нові вказівки Байдена показують, як швидко це змінюється.

За оцінками Міноборони США, до 2030 року Китай має 1 тис. ядерних боєголовок, а до 2035 року — 1,5 тис., що «приблизно відповідає» ядерним арсеналам Росії та США. При цьому джерела NYT пояснили, що Пекін випереджає ці прогнози і почав завантажувати ядерні ракети в нові шахтні поля, які помітили три роки тому комерційні супутники.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦