Жителі Курська все частіше висловлюють невдоволення біженцями з прикордонних районів, зокрема Суджанського району, звинувачуючи їх у бездіяльності та асоціальній поведінці.

Як повідомляє OBOZ.UA, російська влада уникає надання детальної інформації про ситуацію в Курській області, де тривають військові дії. Центральні телеканали висвітлюють лише успіхи російських військових, які “виганяють” українські сили з прикордонних районів, а інформація про евакуацію та долю місцевих жителів зникає з медіапростору.

Читайте також: Присутність строковиків на фронті підриває стабільність режиму Путіна – ISW

З 13 серпня соцмережі, включаючи заборонений в Україні “ВКонтакте”, перестали публікувати інформацію про зниклих жителів Суджі та сусідніх сіл. Групи, які займаються пошуком людей, такі як “Ліза Алерт”, також обмежили доступ до цих даних, аргументуючи це можливістю використання їх шахраями.

Курська влада порадила жителям Курської області не поширювати інформацію про зниклих нібито через шахраїв.

Проте на приватних сторінках в соцмережах досі можна побачити оголошення з пошуком росіян.

Пропагандисти на ТБ говорять лише проте, що армія РФ “видавлює” українських військових з Курської області. Натомість в Telegram-каналах поширюють інформацію про подвиги жителів Суджанського району, які вивозять родини та сусідів, ризикуючи життям. Що для цього зробила російська влада, не вказується.

Крім цього, на центральних телеканалах говорять про те, що взагалі не треба звертати увагу на прикордонні села, бо Росія велика та простягається на десятки кілометрів. Про Курщину також кажуть, що це тимчасові труднощі.

Жителі Курської області тікають від війни

Жителі Курської області масово покидають свої домівки через небезпеку, що зростає поблизу кордону. Близько 120 тисяч людей уже залишили Суджанський район, причому багато з них тимчасово оселилися в пунктах розміщення або у родичів у Курську. Однак страх перед можливими загрозами змушує людей тікати далі.

Потяги з Курська до Москви переповнені, незважаючи на високі ціни на квитки, і багато хто прагне покинути регіон. Жителі Курська також виїжджають через постійні тривоги та вибухи, побоюючись, що наступною може стати їхня область.

Мешканці висловлюють недовіру до влади, вважаючи, що їхні проблеми ігноруються. Вони скаржаться на відсутність реальної допомоги, незважаючи на обіцянки по телебаченню. Люди вирішують тікати не лише до Москви, але й у віддалені регіони, наприклад, до Мурманської області, де вони сподіваються знайти безпеку і роботу.

Куряни незадоволені навалою біженців, що понаїхали

Мешканці Курська висловлюють невдоволення через значну кількість переселенців із Суджі, які прибули до міста через війну. Напруга між місцевими жителями та новоприбулими загострюється, і конфлікти стають все більш помітними.

Один із мешканців Курська у своєму зверненні у Telegram-каналі “Суджа рідна” звинуватив переселенців у недостойній поведінці: вони нібито пиячать, засмічують вулиці, недбало ставляться до міста і не прагнуть інтегруватися. Цей коментар викликав хвилю обурення серед переселенців, які наголошують, що самі куряни теж не є прикладом ідеальної поведінки. Вони нагадують, що втікали від війни, і закликають не судити їх за поведінку в такій складній ситуації.

Також виникає напруга через те, що переселенцям надають фінансову допомогу, обіцяють відновити їхні будинки або надати сертифікати на нове житло, в той час як мешканці Курська змушені працювати у гуманітарних центрах. Працівники цих центрів також скаржаться на агресивну поведінку переселенців, які часто виявляють нетерпіння та невдоволення під час отримання допомоги.

Деякі з місцевих жителів навіть звинувачують переселенців у крадіжках гуманітарної допомоги. Напруга між двома групами зростає, і ситуація в Курську залишається складною.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦