В НБУ очікують на подальше прискорення інфляції

У липні споживча інфляція в Україні почала зростати, що було очікувано після поступового завершення дії тимчасових факторів, які стримували її на низькому рівні в першій половині 2024 року. У найближчі місяці прогнозується подальше прискорення цього процесу.

Згідно з даними Національного банку України (НБУ), у липні річна інфляція зросла до 5,4%, порівняно з 4,8% у червні. У місячному вимірі ціни залишилися стабільними.

НБУ зазначає, що фактичні темпи зростання цін у липні були дещо нижчими за прогнозовані, що пов’язано з менш значним впливом спекотної погоди на ціни сирих продуктів.

Читайте також: Відключення світла взимку: у ДТЕК здивували заявою

Проте, базова інфляція, яка відображає довгострокові цінові тенденції, зросла до 5,7% у липні з 5,0% у червні, що перевищило очікування НБУ. Основними причинами цього стали подорожчання оброблених продуктів через зростання витрат на енергію та оплату праці, а також ослаблення гривні.

НБУ прогнозує, що інфляція продовжить прискорюватися внаслідок збільшення витрат бізнесу на оплату праці, електроенергію, підвищення акцизів і девальваційних ефектів. Проте, у 2024 році інфляція залишатиметься помірною завдяки заходам НБУ, спрямованим на захист доходів і заощаджень населення, а також на стабільність валютного ринку.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦