Буде проведена мобілізація чоловіків на окупованих територіях

Володимир Путін підписав закон, який передбачає позбавлення набутого російського громадянства у разі відмови стати на військовий облік.

Це нововведення може стати передумовою для майбутньої мобілізації чоловіків на окупованих територіях, адже закон спрямований на українців, яких змусили отримати російські паспорти.

Цей закон синхронізує процес постановки на військовий облік із отриманням громадянства. Російське Міністерство внутрішніх справ тепер надаватиме інформацію про нових громадян у електронній формі, що ще більше посилює контроль над тими, хто отримав російське громадянство в окупації.

Через небажання людей масово оформлювати російські паспорти, окупанти створили умови, які суттєво обмежують доступ до соціальних послуг, медичної допомоги та свободи пересування. Це змушувало людей піддаватися тиску та погоджуватися на отримання громадянства, щоб зберегти можливість користуватися базовими правами.

Також читайте: Скільки українських військовополонених закатувала Росія: дані ООН

Крім того, без російського паспорта мешканці окупованих територій не могли довести свої права на житло та майно, що створювало ризик їх втрати на користь окупантів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦