Утримувати цивільних незаконно, але російська сторона проводить геноцид

Трагічна доля Андрія Пащенка, цивільного мешканця Димера, який помер у російському полоні, підкреслила проблему незаконного утримання українців. Чоловік був викрадений окупантами у березні 2022 року та повернутий додому вже мертвим.

Представники українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими наголошують, що цивільні не є об’єктом обміну, оскільки їхнє утримання в полоні є воєнним злочином. Однак, росіяни використовують цивільних як заручників для тиску на Україну та її громадян, пише ТСН.

“Цивільних утримують з метою тиску на українське суспільство, на родичів, щоб пропонувати останнім дещо за певні послуги. Утримують для того, щоб судити цих людей та показувати своєму суспільству, мовляв, дивитесь, які нацисти”, – пояснює Петро Яценко з Координаційного штабу.

Також читайте: Скільки українських військовополонених закатувала Росія: дані ООН

Український омбудсмен Дмитро Лубінець також підтверджує, що повернення цивільних з російського полону є надзвичайно складним завданням. Росіяни намагаються зробити з цивільних громадян злочинців, виносять їм судові вироки та таким чином ускладнюють процес їхнього звільнення.

За його словами, понад 14 тисяч українців вважаються зниклими безвісти за особливих обставин. Це свідчить про масштаби гуманітарної катастрофи, яку спричинила російська агресія.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦