На 1 жовтня диктатора запросили на інавгурацію Клаудії Шейнбаум 

Посольство України в Мексиці звернулося до мексиканського уряду з офіційною заявою, в якій закликало заарештувати президента Росії Володимира Путіна у разі його приїзду на інавгурацію новообраного президента Клаудії Шейнбаум 1 жовтня.

Як відомо, новий президент Мексики надіслала офіційне запрошення російському лідерові взяти участь у церемонії інавгурації. Однак, українська сторона наголошує, що Путін є фігурантом міжнародного ордера на арешт, виданого Міжнародним кримінальним судом за підозрою у воєнних злочинах, зокрема, у незаконній депортації українських дітей.

“Ми очікуємо, що мексиканська влада, як відповідальний член міжнародної спільноти, дотримуватиметься своїх міжнародних зобов’язань і виконає вимоги Міжнародного кримінального суду”, – йдеться в заяві посольства.

Також читайте: Росія часто бреше про свої військові успіхи в Україні – ISW

Українська сторона нагадує, що дії російської армії в Україні, зокрема, масовані обстріли мирних міст, вбивства цивільного населення, тортури та зґвалтування, є воєнними злочинами, за які винні мають понести відповідальність перед міжнародним судом.

“Ми сподіваємося, що арешт Путіна на території Мексики стане сильним сигналом для інших країн і сприятиме притягненню всіх винних у російській агресії проти України до відповідальності”, – підкреслили в посольстві.

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна у березні цього року за підозрою у депортації українських дітей на територію Росії. Цей ордер є дійсним на території всіх країн, які визнають юрисдикцію суду, до якої належить і Мексика.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦