Україна намагається зробити власний дипломатичний шлях до Африки

Африканська держава Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною, звинувативши Київ у підтримці повстанців-туарегів, які наприкінці липня знищили великий загін російських “вагнерівців”. 

Під час цієї атаки загинуло до 80 росіян і десятки малійських урядових військових. За даними The Times, Україна дійсно розпочала співпрацю з повстанцями ще минулого року.

За словами представника ГУР Андрія Юсова, українська розвідка надала повстанцям розвідувальні дані та іншу підтримку, що допомогло їм здійснити успішну військову операцію. Ця підтримка стала приводом для розірвання відносин між Малі та Україною, що вигідно Москві, яка намагається посилити свої позиції в Африці та компенсувати дипломатичну ізоляцію.

Також читайте: Буданов розповів про плани Кремля в Україні

Україна ж, навпаки, прагне налагодити власні дипломатичні зв’язки на континенті. Голова МЗС Дмитро Кулеба відвідав Малаві, Замбію та Маврикій у рамках свого четвертого туру Африкою за останні два роки.

Малійські військові, які захопили владу внаслідок перевороту 2020 року, запросили “вагнерівців” для боротьби з етнічними туарегами, які прагнуть створити незалежну державу. Офіційна влада Малі заявила, що підтримка повстанців з боку України є актом агресії та підтримкою міжнародного тероризму.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦