Росія вперше почала передавати Україні інформацію про полонених, повідомив Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

В етері телемарафону “Єдині новини” Лубінець сказав, що Україна нарешті змогла отримати деякі дані від росіян щодо полонених.

Читайте також: Байден передав Путіну послання після обміну ув’язненими

Під час останнього обміну сторони обмінялися листівками. Разом із російськими колегами було проведено опитування військовополонених, яких Україна повертала, у присутності співробітників Офісу омбудсмена. Російські представники почули слова вдячності, розповів Лубінець.

Омбудсмен також зазначив, що звільнені українці під час опитування розповіли про тортури у російському полоні та відсутність своєчасної медичної допомоги, що в багатьох випадках призводило до втрати кінцівок. Офіс очікує на реакцію та планує обговорення всієї отриманої інформації.

Україна сподівається, що після цих подій Росія дозволить представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста доступ до українських полонених. Лубінець зазначив, що українська сторона продовжуватиме тиснути на РФ та МКЧХ, щоб забезпечити дотримання міжнародних норм щодо умов утримання військовополонених.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦