Гарріс не була в Україні з початку повномасштабного вторгнення

За даними Time, відносини між президентом України Володимиром Зеленським та віцепрезиденткою США Камалою Гарріс ніколи не були особливо теплими.

У середині лютого 2022 року, за кілька днів до повномасштабного вторгнення Росії, Гарріс відхилила пропозицію української сторони щодо запровадження превентивних санкцій проти Москви.

Про це йдеться у статті Саймона Шустера для Time. Під час зустрічі в Мюнхені Гарріс пояснювала Зеленському, як США планують реагувати на можливе вторгнення Росії.

Також читайте: Генерал пояснив, чи зможуть F-16 забезпечити миттєву перевагу над авіацією РФ

Олексій Резніков, який на той момент був міністром оборони України, згадує, що Гарріс заявила про неминучість атак, тоді як Зеленський просив про превентивні санкції та надання зброї, включаючи зенітні системи та винищувачі.

Гарріс відкинула обидві пропозиції, зазначивши, що санкції можна запровадити лише після вчинення злочину, а не до нього.
Резніков також зазначив, що США натискали на Зеленського, щоб він публічно визнав неминучість вторгнення, але не пропонували відповідної підтримки. За словами Резнікова, Зеленський прямо запитав Гарріс: “Ви хочете, щоб я це визнав, але що це вам дасть? Якщо я визнаю це тут, ви запровадите санкції?” Відповіді він не отримав.

Цей інцидент, за інформацією Time, значною мірою вплинув на подальші відносини між Зеленським та Гарріс, які залишалися прохолодними.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦